Elleboogklachten

Het ellebooggewricht wordt gevormd door een drietal botstukken: het opperarmbeen, de ellepijp en het spaakbeen. Tussen deze drie botstukken vormen samen drie gewrichten de elleboogregio, waarvan één van de gewrichten het ellebooggewricht zelf is.

Klachten in het ellebooggewricht zelf komen niet vaak voor. Klachten rond het ellebooggewricht, met name van de spieren en pezen, komen vaker voor. Vooral mensen met werk en/of sportactiviteiten waarbij de bovenste lichaamshelft zwaar belast wordt, lopen risico op dergelijke klachten.

Voorbeelden van klachten rond het elleboog gewricht zijn:

  • Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een peesdegeneratie ten gevolge van herhaaldelijke overbelasting (tendopathie) van de spierpeesovergang en/of pees-botovergang van de spieren die de pols strekken. Deze spieren hechten aan ter hoogte van het ellebooggewricht. De pijn bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend richting het polsgewricht

Het betreft een lastige klacht die vaak lang standhoudt doordat de spierpeesovergang en/of pees-botovergang minder doorbloed is dan bijvoorbeeld de spierbuik (middelste deel van de spier) zelf.

Ook bij deze klacht is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak; waar in de bewegingsketen (schouder, elleboog en/of pols) zit het probleem?

  • Golverselleboog

Bij een golverselleboog geldt hetzelfde achterliggende ziektebeeld, alleen betreft het hier een andere spiergroep. Het gaat onder andere om de spieren die de pols buigen. De pijn bevindt zich niet aan de buitenzijde van het ellebooggewricht, maar aan de binnenzijde. Ook hierbij kunt u uitstralende pijn richting de pols voelen.

Wilt u iets vragen of een afspraak maken? Mail ons!